dimecres, 25 de gener del 2012

Acònit blau, Tora blava: ( Aconitum napellus )


la planta més tòxica d'Europa

3 comentaris:

  1. Respostes
    1. Núria,perquè et facis una idea de què hi han amors que maten,aquí et deixo una petita explicació d´aquesta planta. ;-)

      La tora blava està considerada la planta més tòxica d'Europa. És així per la presència d'aconitina i pseudoaconitina, que tenen acció cardiotòxica i neurotòxica si se'n fa un mal ús. Aquests dos alcaloides, altament actius, persisteixen després de la dessecació de la planta. La toxicitat de l'acònit és tal que una dosi d'1 mg d'aconitina pot ser letal.
      En cas que es produís una ingesta de tora blava, els primers símptomes apareixen al cap de pocs minuts. La primera manifestació és una sensació de cremor als llavis, la llengua i la boca. A continuació es presenta un quadre neurològic característic amb formigueig a les extremitats, cefalees, estat de confusió i trastorns visuals. Tot seguit es produeix una paràlisi progressiva també molt característica. L'acònit és una planta amb un intens neurotropisme i el seu efecte tòxic ocasiona paràlisi dels centres bulbars que es manifesta en quadres de dificultat respiratòria i arrítmies cardíaques (bradicàrdia, taquicàrdia supraventricular i trastorns de la conducció). En aquestes circumstàncies les convulsions són freqüents. La mort pot sobrevenir al cap d'una o dues hores de la ingesta com a conseqüència de les arrítmies o per paràlisi respiratòria causada, de vegades, per un edema pulmonar. El pronòstic és molt greu.
      A vegades, però, n'hi ha prou amb el contacte amb la pell per tal que es doni alguna irritació o prurit, ara bé, generalment es tracta de reaccions poc importants.

      Elimina
  2. Me encanta la planta es presiosa m`agrada mot pero es dificil de trobar gracis

    ResponElimina

entrades recents / recent post

Entrada destacada

Queralbs ; ja fa més de 14.600 dies que visc en aquest poble !

entrades aleatòries / Random post

el temps a Queralbs